Ètim online

El petit blog de la Cooperativa Falset Marçà

0 notas &

Del President als socis i sòcies de la Cooperativa

Volem compartir al bloc la carta que el President Josep Maria Cots va adreçar per Nadal a tots els socis i sòcies. Ho il·lustrem amb una fotografia recollida al grup de Facebook Falset Va de Retro. Perquè volem posar en valor la nostra història i la volem llegar intacta a les generacions futures.

Ja ha passat un any de la festa del centenari de la Cooperativa, per tant ja estem en l’any 101 de la nostra història. I sempre a prop del Nadal i de l’Any Nou. Toca ara felicitar-vos i felicitar-nos per la nostra continuïtat en el futur de Falset i Marçà.

Però permeteu-me unes breus reflexions meves i en nom de tota la Junta Directiva i els Interventors de comptes.

No es fàcil fer una valoració d’un any de feina i donar-vos comptes dels resultats. Sovint s’argumenta la crisi que vivim, els excedents de vi, la disminució del consum, els impostos… Qualsevol argument pot ser vàlid, però si us he de dir la veritat, poques vegades han estat esmentats. La Junta, o més ben dit, la Direcció de la casa, ens hem fixat un objectiu molt clar i senzill: el preu del raïm, que és a la fi l’objectiu de la Cooperativa, i per aconseguir-ho ens marquem actuacions molt diverses, sempre dins de la màxima austeritat i transparència en la seva viabilitat. “L’any 100” que hem viscut n’ha estat un exemple, però no n’hi ha prou i no abaixarem la guàrdia fins aconseguir els objectius fixats. Ah! I no dubteu en fer-nos qualsevol crítica, reflexió i/ o comentari. En teniu tot el dret. 

I enguany hem volgut donar també la veu a aquelles persones que també treballen en diverses àrees del dia a dia de la Cooperativa.

Així dons, aquí teniu unes paraules i opinions de tots: realisme,  futur,  feina,  duresa, i també de reflexió… I com no, el desig de tirar endavant la nostra Cooperativa.

De la Gerència, executant

Desprésd’uns anys difícils on l’objectiu ha estat superar amb èxit la mala situació econòmica de la Cooperativa, ara podem afirmar que en l’actualitat som una empresa suficientment sòlida com per afrontar els nous reptes de futur amb moltes esperances. El principal repte al qual ens enfrontem és el de situar els nostres productes en el segment de mercat que es mereixen i així poder treure mes rendiment econòmic a les nostres collites.

La situació del mercat ens obliga a estar constantment innovant per tal de poder defensar els nostres productes enfront de la forta competència que actualment hi ha de vins i olis de diferents procedències. Tot i aquesta competència, som molt optimistes per pensar que serem capaços de continuar defensant els nostres productes tant o millor de com ho hem fet fins ara.

Des del Celler, transformant el raïm.

No ens conformem amb els èxits assolits. Sempre necessitem un somni pel qual lluitar, un projecte a  realitzar i sempre quelcom a aprendre. En aquest camí en el que mirem endavant, arriba un dia per poder desitjar-vos Feliç Nadal i Any Nou 2014!

Des de l’Administració i Economia, posant cada número al seu lloc.

L’any 2013 hem seguit amb el pla que vàrem dissenyar per rellançar la Cooperativa. A la vegada que anem ajustant els costos, hem apostat tots els nostres recursos en assolir un reconeixement de marca que ens permeti millorar els marges dels nostres productes. Continuem amb l’aposta per anar recuperant uns valors de collita mes alts  per als nostres socis. És ja un fet que a poc a poc anem sortint del pou en què la crisi ens havia ficat i, amb el continuat esforç de tothom, s’augura un millor 2014.

De la Comercialització, posant el vi a la taula del consumidor.

A la Cooperativa Falset Marçà, hem dissenyat una nova estratègia comercial per tal que tots els nostres productes puguin estar presents a tots els punts de venta denominats de proximitat. Creiem que els nostres productes hi encaixen perfectament.

Durant aquest any, hem apostat molt fort per arribar al públic final, que cada cop ens coneguin més sobretot a l’àrea de influència de Barcelona que ha estat una de les fites principals. Hem participat en diverses fires, i hem arribat a prop de 200 persones amb els tastos a domicili. El mercat de la restauració i minorista està sent bastant complicat, tot i així estem incorporant nous clients.

El mercat internacional és l’altra gran front de creixement que tenim obert i que ens està responent amb força notorietat. Hem canviat l’esquema comercial apostant per la figura de l’agent comercial. Això ens permet ser molt mes àgils als continus canvis dels diferents mercats així com poder ser mes incisius en el moment d’estar al costat del possibles nous clients.

Arriba el temps de celebració per la bona gent, però també ho és pel recolliment. La màgia de l’alquímia xiuxiueja des de la fosca, promeses al vell celler. Les vinyes dormen, somiant amb l’arribada d’una primavera verda. És el tros, són els peus a terra i despullats, il·lusió pels nous reptes … No hi ha futur sense passat.

L’Enoturisme o dels visitants del Celler

Per tal de donar més difusió a l’activitat enoturística que duem a terme, aquest any hem establert col·laboracions amb diferents agents turístics i culturals i ens hem implicat amb la nova associació Priorat Enoturisme. El nombre de visitants segueix augmentant (gairebé un 14% respecte l’any passat) amb noves activitats com “A sol i serena” o els "Tastos a domicili"  a més d’accions puntuals -com els diferents concerts que han tingut lloc al celler- sempre amb l’objectiu de donar més visibilitat a la Cooperativa. I seguim treballant en noves propostes per millorar l’oferta de cara a la propera temporada.

I la comunicació, i les xarxes socials

La Cooperativa Falset Marçà ha fet en els últims anys un salt endavant impressionant quant al coneixement i reconeixement del seu producte. I això ha estat possible perquè hem comunicat amb constància, passió i determinació el treball cooperatiu d’un equip molt ampli de persones, les novetats del celler, les fites importants, la tasca diària que a ningú se li escapa és sempre àrdua i difícil. Però considerem des de l’àrea de comunicació que aquesta feina està essent reconeguda per amics, clients i seguidors, com es demostra a través de les xarxes socials i de la premsa local i especialitzada del món del vi, que acull de bon grat les informacions generades, les comparteix i ens encoratja a seguir treballant en la mateixa direcció. Molts són els que han conegut els vins i oli del celler per la difusió que hem fet de les activitats i de les novetats, de manera que no hem de deixar d’apostar per aquesta acció de transparència que ens fa més visibles i conseqüentment més reconeguts. Aprofitem l’any del 101 aniversari per consolidar els canvis iniciats el 2011 en matèria comunicativa. Perquè només si comuniquem el que fem, seguirem existint. Per molts anys més de bon vi, el de la Cooperativa Falset Marçà. El 2014 arribarà amb novetats i tenim ganes d’explicar-les, compartir-les i que tots els socis i sòcies primer se les sentin seves. Aquesta és la millor comunicació que hi ha. Que estimem, valorem i reconeguem el producte que fem des de dins. 

I com no, la veu d’un soci.

President, gerent, treballadors, col·laboradors, tots han dit la seva. Ara és el torn de què un soci faci una valoració amb la intenció de no anar més enllà de fer una senzilla reflexió personal sense cap intenció de ser representativa, doncs a la cooperativa segurament hi ha tants punts de vista com socis. Aquest fet, a més, és el meu principal argument. Lluny de ser un entrebanc, la quantitat i la diversitat s’hauria d’entendre com un dels principals actius que té una entitat com la nostra. Si per una banda demanem o, fins i tot, reclamem lícitament i amb tota la raó del món, resultats als quals hem encomanat la gestió empresarial de l’entitat; no podem menystenir, per altra banda, les nostres responsabilitats com a socis. Els dies que corren no són fàcils per cap tipus d’empresa, no obstant, les cooperatives compten amb un fet diferencial: nosaltres, els socis. És per això que jo em pregunto: què puc aportar a una massa social unida, amb un projecte comú i amb uns horitzons compartits? O més ben dit: si unim esforços, de què no som capaços?


Josep Ma. Cots – President

Archivado en cooperativa 101anys do montsant vi català falset marçà celler carta de nadal president enhorabona comunicació comercialització enoturisme gestió